Spaghetti warzywne z mięsem mielonym

 

Spaghetti w stylu paleo dla każdego. Idealne wyjście, żeby upchać jeszcze więcej warzyw na talerz. Idealne rozwiązanie, żeby przemycić warzywa dzieciom (u nas makaron zdał egzamin rewelacyjnie zarówno w formie obgotowanej jak i surowej – dzieci chyba po prostu lubią taką formę). Gorąco polecam każdemu!

SKŁADNIKI NA SOS Z MIĘSA MIELONEGO (ok. 6 porcji)

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 dag pieczarek
  • 4 duże pomidory lub około 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, bazylia, majeranek

Na maśle klarowanym podsmażyć pokrojoną na drobno cebulkę, pieczarki i posiekany czosnek, dodać mięso mielone i dusić przez 15 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy oraz przyprawy. Poddusić jeszcze około 15 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

SKŁADNIKI NA „MAKARON” (jedna porcja)

  • gruba marchew i pietruszka
  • sól

Umyte i obrane warzywa zetrzeć na krajalnicy spiralnej (ja mam tą z Lidla). Następnie obgotować przez chwilę w garnku parowym lub zwykłym garnku z małą ilością wody i odrobiną soli, aby „makaron” zmiękł. Podać z sosem z mięsa mielonego.

Smacznego!!!

 

 

Pozdrawiam,

Iwona Prażmo

 

Więcej przepisów znajdziesz tutaj:

https://nutri-health.pl/category/przepisy/

 

Dodaj komentarz