Spaghetti w stylu paleo dla każdego. Idealne wyjście, żeby upchać jeszcze więcej warzyw na talerz. Idealne rozwiązanie, żeby przemycić warzywa dzieciom (u nas makaron zdał egzamin rewelacyjnie zarówno w formie obgotowanej jak i surowej – dzieci chyba po prostu lubią taką formę). Gorąco polecam każdemu!
SKŁADNIKI NA SOS Z MIĘSA MIELONEGO (ok. 6 porcji)
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 40 dag pieczarek
- 4 duże pomidory lub około 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, bazylia, majeranek
Na maśle klarowanym podsmażyć pokrojoną na drobno cebulkę, pieczarki i posiekany czosnek, dodać mięso mielone i dusić przez 15 minut. Następnie dodać pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy oraz przyprawy. Poddusić jeszcze około 15 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
SKŁADNIKI NA „MAKARON” (jedna porcja)
- gruba marchew i pietruszka
- sól
Umyte i obrane warzywa zetrzeć na krajalnicy spiralnej (ja mam tą z Lidla). Następnie obgotować przez chwilę w garnku parowym lub zwykłym garnku z małą ilością wody i odrobiną soli, aby „makaron” zmiękł. Podać z sosem z mięsa mielonego.
Smacznego!!!
Pozdrawiam,
Iwona Prażmo
Więcej przepisów znajdziesz tutaj:
https://nutri-health.pl/category/przepisy/