Kto powiedział, że sos grzybowy musi być ze śmietaną?
Udowadniam wam, że można przygotować równie rewelacyjny bez śmietany, mąki pszennej, a zamiast tego z mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny. Sprawdźcie mój przepis i przekonajcie się sami 😉
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu
- 0,5 kg świeżych, obranych i umytych maślaków (może być więcej)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła klarowane lub oleju kokosowy
- 100-150 ml mleczka kokosowego
- sok z cytryny do smaku
- około 1 litra wody lub bulionu
- sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy
Pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym, gdy się zarumieni dolewamy gorącej wody lub bulionu, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gdy się zacznie gotować wrzucamy plastry schabu (ok. 1 cm) i gotujemy do miękkości. Gdy schab zacznie robić się miękki dodajemy pokrojone grzyby i gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Ja podałam z fasolką szparagową, ale schab można podać z każdym innym warzywem lub mieszanką warzyw.
Smacznego!!!