Schab w sosie z maślaków

 

 

 

 

 

Kto powiedział, że sos grzybowy musi być ze śmietaną?

Udowadniam wam, że można przygotować równie rewelacyjny bez śmietany, mąki pszennej, a zamiast tego z mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny. Sprawdźcie mój przepis i przekonajcie się sami  😉

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu
  • 0,5 kg świeżych, obranych i umytych maślaków (może być więcej)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowane lub oleju kokosowy
  • 100-150 ml mleczka kokosowego
  • sok z cytryny do smaku
  • około 1 litra wody lub bulionu
  • sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy

Pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle klarowanym, gdy się zarumieni dolewamy gorącej wody lub bulionu, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gdy się zacznie gotować wrzucamy plastry schabu (ok. 1 cm) i gotujemy do miękkości. Gdy schab zacznie robić się miękki dodajemy pokrojone grzyby i gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Ja podałam z fasolką szparagową, ale schab można podać z każdym innym warzywem lub mieszanką warzyw.

Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz