Zupa tajska

 

Zupa, która nieśmiało pojawiła się w mojej kuchni jako eksperyment, a podbiła serce mojego męża i pozostała jako stały element w naszym menu.

Podaję przepis na cały garnek zupy.

SKŁADNIKI:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka wiejskiego
  • 2 łyżki pasty curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • sos rybny do smaku (nie żałować :))
  • 1 duża cebula
  • 2  średnie papryki
  • 1 duża marchewka
  • makaron ryżowy (do podania)
  • natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka

Pierś z kurczaka pokroić w drobne paseczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z kurczakiem i pastą curry podsmażyć na oleju kokosowym. Marchewkę i paprykę pokroić w kostkę i dodać do kurczaka. Zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku. Podać z makaronem ryżowym (zazwyczaj wystarczy wcześniej namoczyć we wrzątku) i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Smacznego!!!

 

 

 

Więcej przepisów znajdziesz tutaj:

https://nutri-health.pl/category/przepisy/

 

Dodaj komentarz