Zupa, która nieśmiało pojawiła się w mojej kuchni jako eksperyment, a podbiła serce mojego męża i pozostała jako stały element w naszym menu.
Podaję przepis na cały garnek zupy.
SKŁADNIKI:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka wiejskiego
- 2 łyżki pasty curry
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 250 ml mleczka kokosowego
- sos rybny do smaku (nie żałować :))
- 1 duża cebula
- 2 średnie papryki
- 1 duża marchewka
- makaron ryżowy (do podania)
- natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka
Pierś z kurczaka pokroić w drobne paseczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z kurczakiem i pastą curry podsmażyć na oleju kokosowym. Marchewkę i paprykę pokroić w kostkę i dodać do kurczaka. Zalać wrzątkiem i gotować do miękkości. Dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku. Podać z makaronem ryżowym (zazwyczaj wystarczy wcześniej namoczyć we wrzątku) i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj:
https://nutri-health.pl/category/przepisy/