Kilka tortów bezglutenowych już w swoim życiu zrobiłam, wypróbowałam wiele przepisów, ale ten wydaje mi się najprostszy i najsmaczniejszy. Tort na bazie biszkoptu bezglutenowego. Ta wersja jest akurat z mąką gryczaną, aczkolwiek większość moich „testerów” preferuje torty na bazie mąki jaglanej 🙂
SKŁADNIKI NA JEDEN BISZKOPT:
(Ja zrobiłam dwa biszkopty)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej lub gryczanej (lub innej bezglutenowej np. kokosowej, amarantusowej, z tapioki, bądź samej ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka sody
- 5 jajek
- 1/2 szklanki ksylitolu
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę razem z ksylitolem. Dodać po jednym żółtku, a następnie delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodawać powoli przesiane mąki z sodą. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni (tak naprawdę to zależy od piekarnika) do suchego patyczka.
MASA
Moja masa to po prostu bita wiejska śmietana z ksylitolem i żelatyną – nic skomplikowanego. Można też zrobić wersję wegańską z mleczka kokosowego. Do takiej wersji „bitej śmietany” potrzebne jest mleczko rozwarstwione, czyli takie, które stało co najmniej kilka godzin w lodówce. Do „bitej śmietany” używamy tylko tej gęstej warstwy. Ubijamy ją po prostu z ksylitolem, ewentualnie z dodatkiem soku z cytryny. Gotowe!
Ja swój biszkopt przekładałam konfiturami z czarnej porzeczki domowej roboty i bitą śmietaną. Na wierzchu polałam polewą czekoladową przygotowaną z mleczka kokosowego, oleju kokosowego, ksylitolu i kakao. Wybaczcie, ale dokładnych ilości składników nie jestem w stanie podać, ponieważ robiłam wszystko na oko… 🙂 Polecam surowe kakao – będzie jeszcze zdrowiej!
Smacznego:)