Kawa z przyprawami korzennymi to idealny pomysł na chłodne dni. Jest delikatna, cudownie rozgrzewa, pobudza i przy tym wzmacnia tarczycę.
SKŁADNIKI:
- kawa mielona
- kakao
- kardamon (najlepiej w ziarenkach)
- cynamon
- goździki
- imbir w korzeniu
- anyż (opcjonalnie)
- miód (do posłodzenia)
Do rondelka wlać ok. 2 szklanki zimnej wody. Następnie na powierzchnię wody wsypać 2-3 łyżeczki kawy, łyżeczkę kakao i przyprawy ( ok. 1/3 łyżeczki cynamonu, 3 ziarenka kardamonu, kilka goździków, trochę anyżu i dwa cienkie plasterki świeżego imbiru). Zamiast świeżego imbiru można użyć imbiru w proszku lub małą szczyptę mielonego chilli. Na bardzo wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień. Odczekać minutkę, aż składniki opadną i przez małe sitko przelać do kubka. Słodzić prawdziwym miodem lub ksylitolem.