Pyszne placki z cukinii bez jajek i bez glutenu!

 

Placki z cukinii i marchewki uwielbiane przez tych najmłodszych i przez tych starszych!

Co potrzebujemy?

  • dwie spore cukinie
  • jedna spora marchewka
  • dwie małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • około 250 ml mleczka kokosowego
  • mąka z tapioki ok. 1 szklanka lub więcej (można dać pół na pół z mąką ziemniaczaną, jaglaną lub inną)
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

Jak zwykle robiłam wszystko na oko, więc proporcje składników są trochę elastyczne. Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odsączamy. Mieszamy mleczko kokosowe, mąkę i przyprawy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany – jeśli potrzeba dodajemy do masy wodę z odsączonych warzyw. Dodajemy do tego odsączone warzywa, mieszamy i smażymy na maśle klarowanym. Z przepisu powinno wyjść około 3-4 porcje. Smacznego!

 

Dodaj komentarz