Placki z cukinii i marchewki uwielbiane przez tych najmłodszych i przez tych starszych!
Co potrzebujemy?
- dwie spore cukinie
- jedna spora marchewka
- dwie małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- około 250 ml mleczka kokosowego
- mąka z tapioki ok. 1 szklanka lub więcej (można dać pół na pół z mąką ziemniaczaną, jaglaną lub inną)
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Jak zwykle robiłam wszystko na oko, więc proporcje składników są trochę elastyczne. Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odsączamy. Mieszamy mleczko kokosowe, mąkę i przyprawy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany – jeśli potrzeba dodajemy do masy wodę z odsączonych warzyw. Dodajemy do tego odsączone warzywa, mieszamy i smażymy na maśle klarowanym. Z przepisu powinno wyjść około 3-4 porcje. Smacznego!