Immunoglobuliny typu A – wzmocnią Twoją odporność na infekcje
Kluczową rolę w odporności odgrywają immunoglobuliny typu A. Działanie ich polega na reakcji z drobnoustrojami niechorobotwórczymi znajdującymi się w płynach ustrojowych. Immunoglobuliny niszczą te niechorobotwórcze drobnoustroje, a resztki ścian komórkowych, które powstają jako efekt ich zniszczenia tworzą tzw. biofilm, czyli barierę, uszczelniającą przestrzenie między komórkami a śluzem. Dodatkowo fragmenty ścian komórkowych tych drobnoustrojów są sygnałem dla komórek do wytworzenia bardziej szczelnych połączeń międzykomórkowych. To powoduje, że patogeny chorobotwórcze mają utrudnioną drogę, aby dostać się do naszego organizmu. Teraz nasuwa się pytanie, co można zrobić, żeby zwiększyć ilości immunoglobulin typu A w płynach ustrojowych naszego organizmu?
Cynk uchroni nas przed infekcją wirusową?
W świetle ostatnich zdarzeń postanowiłam przybliżyć wam najistotniejsze czynniki dietetyczne, które wpływają na waszą odporność, zarówno na to, czy rozwiną się objawy choroby jak i na sam jej przebieg. Jak już wiecie, bo pisałam o tym wielokrotnie, to co jemy ma ogromny wpływ nie tylko na choroby cywilizacyjne, ale również na choroby zakaźne. Dlatego też tak ważne są wasze wybory żywieniowe, jakość produktów i metoda przygotowania potraw. Przede wszystkim musicie zrozumieć, że wpływ na rozwój i przebieg infekcji mają te czynniki dietetyczne, które miały miejsce długo przed rozpoczęciem się infekcji. To znaczy, że nie wystarczy zacząć łykać witaminę C w
Podwyższony kwas moczowy we krwi – jak go obniżyć?
Nadmiar kwasu moczowego we krwi kojarzy się najczęściej z podagrą (dną moczanową). W dzisiejszym poście chciałabym poruszyć temat diety w dnie moczanowej i przyczyn nadmiaru kwasu moczowego we krwi. Ogólne zalecenia dietetyczne w dnie moczanowej opierają się na ograniczeniu spożywania puryn w diecie. Pytanie, czy na pewno spożywanie puryn ma znaczenie? Każda komórka posiada w swojej strukturze puryny chociażby w DNA, RNA, czy ATP. Spożywanie produktów zawierających niską zawartość puryn najczęściej jest równoznaczna ze spożywaniem pokarmów śmieciowych, silnie przetworzonych. Czy to na pewno dobry plan ?
Jak wspomóc wątrobę? Wskazówki dietetyczne i suplementacja
Wątroba pełni mnóstwo ważnych funkcji w organizmie. Poza udziałem w trawieniu i detoksyfikacji z czym najczęściej kojarzymy wątrobę, bierze ona również udział w produkcji białek, magazynowaniu glukozy, regulacji poziomu glukozy i gospodarki cholesterolowej, magazynowaniu niektórych witamin i minerałów, konwersji hormonów tarczycy T4 w T3, a także wiele innych funkcji. Skoro wątroba jest tak ważna dla funkcjonowania całego organizmu co robić, żeby wspomóc jej pracę?