Zdrowy uśmiech a dieta
Czy dieta ma wpływ na zdrowie zębów? Oczywiście, że ma, tak jak ma wpływ na wszystko, co się dzieje w naszym organizmie. Jesteśmy zaprojektowani tak, żeby organizm był zdrowy – cały. Jeśli tak nie jest, oznacza to, że nie dostarczyliśmy mu składników niezbędnych do zachowania pełnej homeostazy (mowa tutaj o chorobach nabytych). Jeśli pojawia się próchnica, to znak że nasza dieta jest uboga w składniki , jakich organizm potrzebuje.
Czy powinniśmy bać się tłuszczów?
Do tej pory odkładanie tkanki tłuszczowej było (bardzo często nadal jest) kojarzone z nadmierną ilością spożywanych tłuszczów. Tłuszcz ma największą wartość kaloryczną w porównaniu do białek i węglowodanów, bo 1 g zawiera aż 9 kcal. Uznawany jest więc za składnik pokarmowy, który najbardziej przyczynia się do tycia! Tak też powstały diety odchudzające opierające się na dostarczaniu ograniczonej ilości kalorii, co za tym idzie ograniczonej ilości tłuszczu. Zacznijmy od sensu liczenia kalorii. Czy powinniśmy bać się dużej ilości kalorii, której dostarczają tłuszcze? Po pierwsze, nie jesteśmy w stanie dokładnie ocenić zapotrzebowania kalorycznego. Ilość kalorii potrzebnych dla podstawowej przemiany materii obliczana jest
Dieta przez internet? Dlaczego nie?
Większość ludzi ma mieszane uczucia odnośnie konsultacji dietetycznych prowadzonych przez internet. No bo niby jak dietetyk ma przygotować indywidualnie dobrany plan dietetyczny skoro nawet nie widział pacjenta? Na początku też tak myślałam i nawet uważałam, że to bardzo nieprofesjonalne ze strony dietetyka i jest to wręcz robienie pacjenta w balona. Aż do momentu, gdy wyjątkowo zgodziłam się poprowadzić taką konsultację przez internet z racji, że pacjentka mieszkała daleko i nie miała możliwości dojechania. Wbrew moim wyobrażeniom na temat tego typu konsultacji, dobrze wykonana konsultacja internetowa nie jest zła 🙂 Oczywiście konsultacja konsultacji nie równa! Wszystko zależy od nastawienia dietetyka. Ja
Nowotwór – wyrok, czy nie wyrok?
Nowotwory to jedna z dwóch najczęstszych przyczyn śmierci Polaków (oprócz chorób układu krwionośnego). Mam wrażenie, że cały czas diagnoza nowotworu jest traktowana jak wyrok śmierci – „to tylko kwestia czasu” – mówią. Prawdą jest, że raz stwierdzona choroba nowotworowa towarzyszy nam już przez całe życie. Ale to życie może być bardzo długie. Ryzyko zachorowania na chorobę nowotworowa jest zwiększone, gdy ktoś w naszej rodzinie juz na nią chorował. Nie mozna jednak nazwać jej chorobą genetyczną. Dziedziczymy tylko predyspozycje do zachorowania, tak samo jak dziedziczymy predyspozycje do otyłości. Nie jest to jednoznaczne z zachorowaniem. Czynnikami decydującymi są czynniki środowiskowe. Nutrigenomika –