Uwielbiam placki warzywne! Placuszki z kalafiora to kolejna propozycja na zdrową kolację, dodatek do mięs, a także sprytny sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka. Inspirację zaciągnęłam z Kwestii Smaku, oczywiście troszkę zmodyfikowałam 🙂
SKŁADNIKI:
- 300 g kalafiora
- 1/2 marchewki
- 1/4 cebuli
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (opcjonalnie)
- sól, czarny zmielony pieprz, biały pieprz i gałka muszkatołowa
- do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy
Kalafiora umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce, wymieszać z kalafiorem. Następnie połączyć ze startą cebulą. Dodać mąkę jaglaną, ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz, doprawić gałką i białym pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać po 2 łyżki masy na 1 placka, rozsmarować i smażyć przez ok. 4 minuty aż zrumieni się od spodu. Ostrożnie przełożyć łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Smacznego!