Placuszki z kalafiora

placuszki

 

 

 

Uwielbiam placki warzywne! Placuszki z kalafiora to kolejna propozycja na zdrową kolację, dodatek do mięs, a także sprytny sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka. Inspirację zaciągnęłam z Kwestii Smaku, oczywiście troszkę zmodyfikowałam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 300 g kalafiora
  • 1/2 marchewki
  • 1/4 cebuli
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • sól, czarny zmielony pieprz, biały pieprz i gałka muszkatołowa
  • do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy

Kalafiora umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce, wymieszać z kalafiorem. Następnie połączyć ze startą cebulą. Dodać mąkę jaglaną, ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz, doprawić gałką i białym pieprzem. Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać po 2 łyżki masy na 1 placka, rozsmarować i smażyć przez ok. 4 minuty aż zrumieni się od spodu. Ostrożnie przełożyć łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz