Ciasto na ostatnią chwilę zgodne z zasadami diety paleo – bez nabiału, glutenu i jajek a na dodatek – proste, szybkie i bez pieczenia!!!
CZAS: 40 min + 8 godz. schłodzenie w lodówce
Potrzebna foremka do mazurka (lub foremki pod tartę).
SKŁADNIKI
Spód
- 200 g wiórków kokosowych
- 80 g daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- garść orzechów włoskich do dekoracji
Krem
- 2 banany
- 2 jabłka
- 2 czubate łyżki kakao
- garść daktyli
OPIS PRZYGOTOWANIA
Spód: Daktyle wkładamy do naczynia w którym będziemy je blendować. Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je lekko przykryło i czekamy 5 min. Dodajemy olej kokosowy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Bierzemy foremkę do mazurka i rozkładamy w niej równo masę. Wkładamy do zamrażarki na 15 min.
Krem: Daktyle wsypać do szklanki/kubka i zalać wrzątkiem do . wysokości. Przykryć i odczekać 5 min. Odlać wodę i daktyle położyć na sicie. Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do miski, dodać kakao i odcedzone daktyle. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wyjmujemy z zamrażarki ciasto i nakładamy krem. Dekorujemy orzechami. Wkładamy lodówki na minimum 8 godz.
Przepis pochodzi z przepisów wielkanocnych Ajwen lekko przeze mnie zmodyfikowany 🙂
Smacznego!
Inną propozycję ciasta wielkanocnego znajdziesz tutaj: