Mazurek z masą czekoladową i orzechami

 

 

 

17934526_1468016709938346_8787608116746256384_n

Ciasto na ostatnią chwilę zgodne z zasadami diety paleo – bez nabiału, glutenu i jajek a na dodatek – proste, szybkie i bez pieczenia!!!

CZAS: 40 min + 8 godz. schłodzenie w lodówce

 

Potrzebna foremka do mazurka (lub foremki pod tartę).

SKŁADNIKI

Spód

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 80 g daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść  orzechów włoskich do dekoracji

Krem

  • 2 banany
  • 2 jabłka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • garść daktyli

 

OPIS PRZYGOTOWANIA

Spód: Daktyle wkładamy do naczynia w którym będziemy je blendować. Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je lekko przykryło i czekamy 5 min. Dodajemy olej kokosowy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Bierzemy foremkę do mazurka i rozkładamy w niej równo masę. Wkładamy do zamrażarki na 15 min.

Krem: Daktyle wsypać do szklanki/kubka i zalać wrzątkiem do . wysokości. Przykryć i odczekać 5 min. Odlać wodę i daktyle położyć na sicie. Jabłko i banana obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do miski, dodać kakao i odcedzone daktyle. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wyjmujemy z zamrażarki ciasto i nakładamy krem. Dekorujemy orzechami. Wkładamy lodówki na minimum 8 godz.

Przepis pochodzi z przepisów wielkanocnych Ajwen lekko przeze mnie zmodyfikowany 🙂

Smacznego!

17968271_1941952645830438_1211708140_o

 Inną propozycję ciasta wielkanocnego znajdziesz tutaj:

Ciasto wielkanocne bananowo-cytrynowe

 

Dodaj komentarz