Jak walczyć ze słodkimi zachciankami?

bananas-282313_1920

 

Zachcianki – najgorszy wróg każdej diety!

Pierwotnie zachcianki odgrywały bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, a mianowicie pokazywały jakiego składnika odżywczego, witaminy czy minerału nam w danej chwili potrzeba. Organizm instynktownie uzupełniał niedobory. Niestety cywilizacja silnie zaburzyła nasze pierwotne instynkty i ciężko powiedzieć, która zachcianka ma prawdziwe podłoże, a która jest wynikiem zaburzeń metabolicznych wynikających z procesów cywilizacyjnych. Chyba każdy wie, że przetworzone słodycze są be, a nadmiar cukru szkodzi, więc czy możemy uznać, że jeśli mamy silną zachciankę na coś słodkiego to mamy niedobór cukru? Raczej nie.

Gdzie szukać przyczyny?

1. Nieustabilizowana gospodarka glukozowo-insulinowa
Zdecydowanie jedna z najczęstszych przyczyn występowania zachcianek na słodkie przekąski. Gdy poziom glukozy we krwi jest niestabilny i dochodzi do tzw. hipoglikemii organizm dopomina się pożywienia zawierającego najłatwiej przyswajalną formę glukozy, czyli produkty zawierające cukier. W danej chwili faktycznie do zachwowania homeostazy organizm potrzebuje uzupełnić glukozę, ale jest to zamknięte koło, ponieważ im więcej cukru się spożywa tym mniej stabilna jest gospodarka cukrowa. Więc w danej chwili zjedzenie czegoś słodkiego ustabilizuje sytuację, ale tylko na jakiś czas, a w rezultacje jeszcze bardziej napędza koło i prowadzi do insulinooporności.

Co robić jeśli dotyczy Ciebie ten problem?
Przede wszystkim ogranicz ilość spożywanych węglowodanów, być może będziesz też musiał zrezygnować z wszystkich produktów zawierających cukier prosty, przynajmniej przez jakiś czas.

2. Niedobór chromu, wanadu, cynku, magnezu – pierwiastków mineralnych biorących udział w regulacji gospodarki glukozowo-insulinowej.
Tak naprawdę ten punkt idzie w parze z punktem pierwszym. Jeśli podejrzewamy, że mamy niestabilny poziom glukozy we krwi, a badania krwi to potwierdzają, koniecznie trzeba wziąć pod uwagę uzupełnienie niedoborów pierwiastkowych, bo bez tego nawet najlepsza dieta może nie pomóc. Jedynym badaniem dostępnym na rynku polskim jest Analiza Pierwiastkowa Włosów. Wykonanie badania pozwoli na ustalenie odpowiedniej suplementacji. Musicie pamiętać, że chrom, wanad i cynk w nadmiarze są pierwiastkami toksycznymi, więc nie należy rozpoczynać suplementacji bez wykonania badania lub bez konsultacji z dietetykiem.

Przy suplementacji mającej na celu regulację gospodarki cukrowej należy też wziąć pod uwagę witaminy takie jak witamina C z flawonoidami, witaminy z grupy B, witamina D3 oraz kwasy tłuszczowe omega 3 , czyli substancje biorące udział w prawidłowym funkcjonowaniu gospodarki cukrowej.

Co robić, jeśli ten problem Ciebie dotyczy?

Podstawa to wykonanie Pierwiastkowej Analizy Włosów, ustalenie odpowiedniej suplementacji i zażywanie dobrych naturalnych suplementów 🙂

3. Pasożyty, pierwotniaki, grzyby

Kolejna, często spotykana przyczyna występowania zachcianek na słodkie, szczególnie u dzieci, ale nie tylko! Wbrew pozorom dorośli również są narażeni na wystąpienie choroby pasożytniczej. U coraz większej liczby osób zauważa się obniżoną kwasowość żołądka, który stanowi pierwszą barierę ochronną przed wszelkimi drobnoustrojami.

Co robić, jeśli ten problem Ciebie dotyczy?

Jedynym wyjściem jest przejście kuracji przeciw pasożytniczej za pomocą zarówno farmaceutyków jak i metod naturalnych (np. zioła, czosnek, olej z pestek dyni, z czarnuszki). Bardzo ważne podczas kuracji jest wyeliminowanie z diety produktów zawierających cukier, nabiał i pszenicę, a także równoległe stosowanie probiotyków. Pamiętaj, kuracja przeciw pasożytnicza to coś więcej niż jedna tabletka leku!

4. Zaburzenia trawienia i wchłaniania

Proces trawienia jest bardzo złożony, zaczyna się już na etapie żucia, a kończy w jelitach. Jeśli jakikolwiek etap jest zaburzony, ma to wpływ na ciąg dalszy trawienia. Zaburzenia trawienia i wchłaniania białek i tłuszczów (spowodowane np. zbyt małą ilością soków trawiennych, zbyt słabym zakwaszeniem żołądka lub obciążoną wątrobą) może skutkować wybiórczym wchłanianiem glukozy, co oczywiście prowadzi do punktu 1.

Co robić, jeśli ten problem Ciebie dotyczy?

Konieczne jest zaadresowanie przyczyny. Wbrew pozorom nie jest to łatwe i często wymaga wykonania specjalistycznych testów (np. test na nietolerancje pokarmowe, badanie flory jelitowej, badanie kału na niestrawione resztki pokarmowe, badania krwi i inne). Na pewno zawsze pomocne będzie stosowanie się do zasady niepopijania przy posiłkach oraz powolnego i dokładnego żucia pokarmu.

5. Zła praca nadnerczy

Nadmierny stres pobudza nadnercza do wytwarzania zbyt dużych ilości kortyzolu (hormonu stresu). Kortyzol indukuje rozkład glikogenu i uwalnianie glukozy do krwi, co skutkuje wzrostem glukozy we krwi. Każdy wzrost glukozy we krwi  aktywuje wytwarzanie insuliny, a ta z kolei obniża poziom cukru we krwi. Jeśli taka sytuacja ma miejsce raz na jakiś czas, jest ok. Ale jeśli sytuacja trwa stale, prowadzi to do problemów z równowagą glukozowo-insulinową, co zostało opisane w  punkcie 1.

Co robić, jeśli ten problem Ciebie dotyczy?

Podstawa to praca nad odpowiednią reakcją organizmu na stres. Dotyczy to zarówno uzupełnienia niedoborów witamin i minerałów, jak i ograniczenie stresorów zarówno fizycznych jak i emocjonalnych. Zawsze dobrym pomysłem jest znalezienie aktywności, która pomaga umysłowi odpocząć, oderwać się od rzeczywistości i nabrać dystansu do wszystkiego. Polecam aktywność fizyczną taką, jaka sprawia Ci przyjemność 🙂

Uniwersalną metodą, która zawsze pomaga, gdy walczymy z zachciankami na słodkie to picie odpowiedniej ilości płynów oraz aktywność fizyczna – reguluje gospodarkę glukozowo-insulinową, a także wzmacnia naszą samokontrolę i samoocenę, nie wspominając o produkcji endorfin 🙂

Pozdrawiam,

Iwona Prażmo