Czy geny mają wpływ na chorobę?

dna-163466_1280

Pewnie nie raz spotkaliście się z takimi wypowiedziami: „Mam nadwagę, to u mnie genetyczne, moja mama też ma”, „choroby kardiologiczne u mnie w rodzinie są dziedziczne. Mój dziadek miał zawał, ojciec, więc i ja pewnie dostanę”, „Mam zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. Moja ciotka i matka też miały. Nic na to nie poradzę”.

Wielu ludzi wierzy w to, że geny odpowiadają za wszystkie choroby, które ich spotykają. Na szczęście już wiadomo, że geny nie są jedynym czynnikiem doprowadzającym do choroby. Naukowcy już jakiś czas temu dowiedli, że geny decydują tylko w 30% o tym, czy zachorujemy, czy nie. Reszta to wpływ środowiska i pożywienia – czynników mających regulujący wpływ na funkcjonowanie genów.

Być może spotkaliście się już z terminem jakim jest nutrigenomika. Tak własnie nazywa się dziedzina nauki obejmująca zagadnienia dotyczące wpływu czynników żywieniowych na funkcjonowanie genów. Innymi słowy: w jaki sposób to, co jemy, wpływa na ekspresję genową. Długotrwała ekspozycja na czynniki środowiskowe bądź pokarmowe mające wpływ na funkcjonowanie genów decyduje o tym, czy dany gen będzie aktywny, czy uśpiony. To oznacza, że niekoniecznie musisz zachorować na chorobę, która do tej pory prześladowała Twoją rodzinę. Aby tego uniknąć warto znać dokładnie swoje predyspozycje genetyczne. Takie możliwości daje wykonanie testów genetycznych – coraz bardziej dostępnych na rynku. Jeśli widzisz czarno na białym jakie masz predyspozycje genetyczne, łatwiej jest trzymać się programu dietetycznego mającego na celu niedopuszczenie do rozwoju choroby.

Sam widzisz, że geny to nie najlepsza wymówka od prowadzenia zdrowego trybu życia. Teraz już wiesz, że Twoje choroby są jedynie konsekwencją tego jakie środowisko stwarzasz własnemu organizmowi poprzez bezwartościowe jedzenie, brak aktywności fizycznej, otaczanie się chemią itd. Fakt, wiele rzeczy mających wpływ na nasze zdrowie nie jest od nas zależnych. W takich czasach żyjemy i już. Ale… wciąż te najważniejsze czynniki są zależne wyłącznie od nas i to właśnie o nie powinniśmy dbać. A więc:

  • ekologiczna, jak najmniej przetworzona żywność
  • indywidualnie dobrana dieta dostarczająca jak najwięcej potrzebnych danemu organizmowi składników odżywczych, witamin i minerałów (każdy z nas jest inny, więc standardowe zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania to ściema!)
  • aktywność fizyczna
  • kontakt z naturą
  • ograniczenie kontaktu z chemią i wszelkimi toksynami – w miarę możliwości (dotyczy to: środków czystości, farb, lakierów, kosmetyków, żywności i dosłownie wszystkiego z czym mamy kontakt)

To tylko takie ogólne, uniwersalne zalecenia, które każdy powinien stosować, jeśli dba o swoje zdrowie 🙂

Pozdrawiam,

Iwona Prażmo

Dodaj komentarz