Tylko 5 minut pracy, a smak niesamowity! Przepis znaleziony na Kwesti Smaku, oczywiście nieco przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki:
- 1/4 szklanki mleka kokosowego (można rozrobić pół na pół mleczko kokosowe z wodą)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
- 1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie crunchy)
- 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (u osób, które nie tolerują glutenu polecam płatki owsiane bezglutenowe)
Do rondelka wlać mleko, dodać olej kokosowy, ksylitol oraz kakao. Mieszając podgrzewać aż wszystko się dokładnie połączy. Odstawić z ognia, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać płatki owsiane i wymieszać. Nakładać po łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie rozpłaszczyć i uformować kształtne okręgi, Odstawić w chłodne miejsce na około pół godziny do zastygnięcia (w temp. pokojowej też zastygną).
Smacznego!!!