CZAS: 60 min
SKŁADNIKI
Potrzebny blender kielichowy i keksówka
-
- 5 jajek
- 4 banany
- 1 płaska łyżka miodu
- 10 pełnych łyżek mąki jaglanej (ja dałam 5 łyżek kukurydzianej i 5 owsianej)
- 3 kopiaste łyżki masła klarowanego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 cytryna
OPIS PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą
wodą. Trzemy skórkę z cytryny na tarce (tylko tą zewnętrzną). Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia. Szykujemy formę do babki, najlepsza będzie
silikonowa. Zamiennie w zwykłej małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, bez tego będzie bardzo trudno wyjąc babkę. Szykujemy blender i wybijamy do niego jajka. Dodajemy miód i zaczynamy miksować na średnich obrotach. Blendując dodajemy po jednym bananie. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz sodę. Cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce mąki jaglanej. Następnie wylewamy ciasto do uszykowanej foremki. Wkładamy do piekarnika na 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki na 5 min. Wykładamy ciasto z foremki. Możemy polać polewą czekoladową lub rozpuszczonym masłem kokosowym. W moim przypadku jest polewa czekoladowa (olej kokosowy + mleczko kokosowe + ksylitol + kakao).
Przepis pochodzi z przepisów Wielkanocnych Ajwen i został przeze mnie delikatnie zmodyfikowany 🙂
Smacznego!
Inną propozycję na ciasto wielkanocne znajdziesz tutaj: