Pyszny aromatyczny chleb z mąki żytniej na zakwasie, u mnie tym razem z czarnuszką i świeżym masłem z wiejskiej śmietany 🙂
CHLEB ŻYTNI NA NATURALNYM ZAKWASIE
(przepis na 1 chleb)
– 6 szkl. mąki żytniej
– 3 łyżeczek soli kłodawskiej
– 3 szkl. letniej wody
– 1 porcja zakwasu
– 1 łyżka czarnuszki
Wymieszać wszystkie składniki w misce. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Odłożyć 3 czubate łyżki ciasta na następny zakwas (następny chleb można piec już po 3 dniach). Ciasto włożyć do foremki (powyżej 1/2 formy). Przykryć ścierką i odstawić na ok 9 godzin (najlepiej w ciepłe miejsce, wtedy szybciej wyrasta). Podgrzać piekarnik, posmarować chleb wodą. Piec w temp. 180 ºC przez 1 godzinę. Po wyjęciu z pieca posmarować wodą, odczekać pół godziny i wyjąć z foremek. Chleby położyć bokiem na drewnianej desce i pozostawić aż do wystygnięcia.
ZAKWAS ŻYTNI
½ filiżanki świeżo zmielonej mąki żytniej i 1 filiżankę wody wymieszać w czystym, szklanym słoiku, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zaczyn powinien bąbelkowa i mieć kwaśny aromat.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj