BURAK W SOSIE CURRY Z MARCHEWKĄ, CIECIERZYCĄ I SKÓRKĄ Z CYTRYNY PODANY Z PIERSIĄ Z KURCZAKA
Składniki:
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka zielonej pasty curry
• 200 ml mleka kokosowego
• 1 limonka/cytryna
• 2 ugotowane buraki
• 2 małe marchewki
• 150 g ugotowanej ciecierzycy
• 2 łyżki orzechów pistacjowych
• ½ ostrej papryczki
• 1 łyżka octu winnego
• ½ pęczka świeżej kolendry
• sól, grubo mielony pieprz, olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Na tłuszczu kokosowym podsmażamy do zeszklenia cebule pokrojoną w grubą kostkę i czosnek w plasterki. Potem dodajemy zielona pastę curry, zalewamy mlekiem kokosowym i odrobiną wody. Gotujemy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Do sosu dorzucamy obrane i pokrojone w słupki marchewki, dusimy, aż zmiękną, a następnie dodajemy pokrojone w duże kawałki buraki i ugotowaną ciecierzycę, czyli groch włoski (ciecierzycę moczymy przez 12 godzin przed ugotowaniem). Doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki. Wszystko razem dusimy kilka chwil, na koniec całość doprawiamy posiekaną ostrą papryczką, octem. Podajemy z pieczoną lub smażoną piersią z kurczaka, posypujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi i listkami świeżej kolendry. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz tutaj: