Pyszne ciasteczka z ciecierzycy – BEZ GLUTENU, BEZ JAJEK, BEZ NABIAŁU

Zdrowy podwieczorek dla dużych i małych. Przez wszystkich uwielbiany, szczególnie zaraz po ostygnięciu 🙂
BEZ GLUTENU   –  BEZ JAJEK   –  BEZ NABIAŁU
Składniki:
1 puszka cieciorki (400 g) lub 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
½ szklanki masła orzechowego
¼ szklanki miodu
¼ szklanki mąki owsianej bezglutenowej (równie dobrze może być każda inna mąka bezglutenowa – czasami zamiast mąki daje tylko kakao, albo dodaje i mąkę i kakao – w takich wersjach już nie trzeba dodawać gorzkiej czekolady)
1/2 gorzkiej czekolady 80%, drobno posiekanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wszystkie składniki poza czekoladą i mąką zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera na gładką, jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę, wymieszaj i delikatnie wmieszaj czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż po łyżce masy ciasteczkowej, następnie przy pomocy widelca spłaszcz ciasteczka. Piecz przez 10 – 15 minut do czasu, aż ciasteczka będą złote.
Smacznego!!!
Podziel się tym wpisem ze znajomymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

fbq('track', 'ViewContent');fbq('track', 'Search');